Registreringshåndbok

Registreringshåndbok
ESC for å lukke
< Forrige Neste >
B07.Fagstatus
Sist endret: 08.04.2025 Endret innen siste seks måneder
Område Videregående skole
Tema B Studieforberedende og skoledel av yrkesfaglige utdanningsprogram
Definisjon

Elevens, privatistens eller kandidatens (voksne) status på et gitt fag.

Gyldige koder


EElev
Gjelder elev som deltar i undervisningen eller er tatt inn som elev ved skolen. Eleven følger ordinær læreplan og skal ha alle timene og skal gis halvårsvurdering 2 eller standpunktkarakter.
A

Individuelt tilrettelagt opplæring
Gjelder elev med enkeltvedtak om individuelt tilrettelagt opplæring og individuell opplæringsplan (i det aktuelle faget) etter opplæringsloven § 11-6 og opplæringsforskriften § 9-19, andre ledd.

F

Fritatt
Gjelder elev som er fritatt for opplæring i det aktuelle faget etter opplæringsforskriften §§ 5-7, 5-9 og 5-10, første ledd eller voksen som er fritatt i det aktuelle faget etter opplæringsforskriften §§ 14-3,14-4 og 14-5. Privatister kan søke fritak for eksamen i kroppsøving etter opplæringsforskriften § 5-10, andre ledd.

G

Godkjent fag fra tidligere
Gjelder elev som har fått godkjent det aktuelle faget etter opplæringsforskriften § 5-11.

M

Alternativ til læreplass i bedrift
Gjelder elev som tar fag på et opplæringstilbud som er alternativ til læreplass i bedrift.

NNettundervisning
Gjelder elev som ved hjelp av nettbasert kommunikasjonsverktøy får opplæring i faget på en annen skole enn hovedskolen.
UUtenlandsk utvekslingselev i Norge
Gjelder utenlandsk elev som går i videregående skole i Norge.
PPrivatist
Er ikke elev i det aktuelle faget, men har tatt eksamen som privatist.
R

Realkompetansevurdert
Gjelder kandidat som ikke har hatt opplæring, men er blitt vurdert på bakgrunn av en realkompetansevurdering i hele faget etter bestemmelsene i opplæringsloven § 18-8 jf. opplæringsforskriften § 15-13

V

Voksen
Gjelder deltaker som får opplæring i faget på skolen og følger opplæring spesielt organisert for voksne (inkl. nettundervisning spesielt organisert for voksne).

OOppdragsundervisning
Gjelder elev som får opplæring i faget på skolen på oppdrag fra en annen institusjon.
SAvbrutt opplæringen i faget
Gjelder elev som avbryter opplæringen i faget i løpet av skoleåret.
BMer opplæring
Gjelder elever som får mer opplæring etter opplæringsforskriften § 4-3.


Utfyllende kommentar

Fagstatus er en kode for undervisningen og/eller grunnlaget for karakteren. Den gir informasjon om hvordan det enkelte faget er gjennomført eller evt. ikke gjennomført.


E

Elev

Elever som har fritak for vurdering med karakter etter opplæringsforskriften § 9-20 (fritak fra vurdering med karakter for elever som får innføringsopplæring), § 9-21 (fritak fra vurdering med karakter i ett av de norske skriftspråkene), § 9-22 (fritak fra vurdering med karakter i fremmedspråk) og § 9-23 (fritak fra vurdering med karakter i kroppsøving) skal ha fagstatus E (alternativ A). Viser til skriv fra Utdanningsdirektoratet om Føring av vitnemål og kompetansebevis for videregående opplæring i Kunnskapsløftet, pkt 7.3 og 10.2.

Voksne som er tatt inn til ordinær videregående opplæring etter opplæringsloven § 18-3, tredje ledd skal ha fagstatus = E. Disse skal følge bestemmelsene i opplæringsforskriften kapittel 9 (herunder bestemmelsene om fravær, vurdering osv).

Personer som får opplæring i bedrift utover normert læretid og som eksempel tar fellesfag på skolen og får standpunktkarakter i faget.

Praksiskandidater som får komprimert opplæring (TEO9000) mot skriftlig vg3 eksamen innen lærefag.

Elever som tar videregående fag (på en videregående skole) når de fortsatt går i grunnskolen etter opplæringsforskriften § 1-12.

A

Individuelt tilrettelagt opplæring

Fagstatus A skal benyttes i alle fag hvor en elev har fått enkeltvedtak om individuelt tilrettelagt opplæring. Dette er uavhengig av om det er grunnlag for å sette tallkarakter i faget eller vurderingsuttrykk VO og FAM05.
Elever i videregående opplæring kan ikke få fritak fra vurdering med karakter selv om de har individuell opplæringsplan i et fag etter opplæringsforskriften § 9-19, andre ledd. Eleven får VO (vurdert etter individuell opplæringsplan) dersom det ikke er grunnlag for å sette tallkarakter (1-6) i faget. Se også under B10 Individuelt tilrettelagt opplæring.

F

Fritatt

Gjelder elev, privatist og voksne deltakere etter opplæringslovene § 18-3, og som har

G

Godkjent fag fra tidligere

Gjelder elev, privatist eller voksne deltakere etter opplæringslovene § 18-3, og som tidligere har bestått et fag som er det samme faget, eller som er likeverdig med eller mer omfattende enn et fag i læreplanverket. Det gjelder enten det aktuelle faget er bestått i Norge eller i utlandet. Eleven, privatisten og den voksne må søke rektor om slik godkjenning, og må selv legge frem den nødvendige dokumentasjonen. Eleven, privatisten og den voksne som søker om godkjenning av fag bestått i Kunnskapsløftet, beholder oppnådd standpunktkarakter og evt. eksamenskarakter på sluttdokumentasjonen. (opplæringsforskriften § 5-11 og skriv fra Utdanningsdirektoratet om Føring av vitnemål og kompetansebevis for videregående opplæring i Kunnskapsløftet, pkt 7.5).

M

Alternativ til læreplass i bedrift

Gjelder person på yrkesfaglige utdanningsprogram som ikke har fått læreplass og som får opplæring; alternativ til læreplass i bedrift. Skal kun benyttes på fagkoden FOS9000 (se under A04 Fagkoder og evt. dersom det gis opplæring i KRO1019. Se for øvrig under Elevstatus M på B08 Elevstatus.

N

Nettundervisning

Faget skal registreres på den skolen som har dokumentasjonsansvaret, det vil si hovedskolen. Det forutsettes at det blir gitt standpunktkarakter i faget. Det forutsettes også at fravær blir registrert. Rubrikk for skolenummer 2 (skolenummer for sekundærskolen) skal være være utfylt, slik at det kommer frem hvilken skole som har gitt opplæring i faget. 

Gjelder ikke elev som har fått opplæring hos en privat tilbyder av nettundervisning med mål om å ta eksamen som privatist. 

U

Utenlandsk utvekslingselev i Norge

Hvis fagstatus = U på et fag vil alle fag få fagstatus = U og programområdet får elevstatus = U ved import i VIGO.

P

Privatist

Gjelder også personer som har opplæring i bedrift og praksiskandidater som tar vg3 eksamen (sentralt gitt eksamen i programfagene) etter læreplanen for det aktuelle faget.

Elever som tar eksamen i morsmål som erstatning for annet språkfag (fellesfag). Disse skal registreres med aktuell FSP- eller PSP-fagkode.
Fagstatus skal være P når det ikke blir gitt opplæring i faget. Det er uavhengig av om eksamen av praktiske grunner gjennomføres på skolen eller blir gjennomført på privatist-/eksamenskontoret.

Alle privatister skal overføres til VIGO. Også privatister som ikke møter til eksamen (karakter IM)

R

Realkompetansevurdert

Kandidater som er realkompetansevurdert etter opplæringsloven § 18-8, jf opplæringsforskriften § 15-13 skal registreres med Godkjent i karakterrubrikken (for eksamenskarakter) og med stiplet linje i standpunktkarakter og eksamensform. Se skriv fra Utdanningsdirektoratet om Føring av vitnemål og kompetansebevis for videregående opplæring i Kunnskapsløftet, pkt 5.3.

En person kan kun bli realkompetansevurdert i faget en gang. 

V

Voksen

Gjelder deltaker i videregående opplæring for voksne etter opplæringsloven § 18-3.

Ungdom med rett til videregående opplæring etter opplæringsloven § 5-1 (ungdomsrett), kan etter opplæringsloven § 5-1, tredje eller fjerde ledd  gjennomføre sin opplæringen etter opplæringsloven § 18-3. Ungdommen får da voksenrett. Disse skal registres inn med fagstatus V (Voksen). I VIGO vil eleven få beregnet elevstatus til V (Voksen). Det må videre markeres i skolesystemet at det er opplæring spesielt organisert for voksne.

Private videregående skoler er ikke godkjent for å gi et eget tilbud tilpasset voksne. Alle som tas inn ved denne type skole vil ha fagstatus E (Elev).

O

Oppdragsundervisning

Annen institusjon er å betrakte som en ekstern institusjon som kjøper en tjeneste fra en videregående skole.

Kan også gjelde praksiskandidater som får komprimert opplæring (TEO9000 se under A04 Fagkoder) ved en skole, for å kunne gå opp til skriftlig vg3 eksamen før de kan melde seg opp til fag-/svenneprøven. Viser til opplæringsforskriften § 9-57.

S

Avbrutt opplæringen i faget

Dersom eleven avbryter opplæringen i et programfag, slik at de ikke skal opp til tverrfaglig eksamen (gjelder vg2 og vg3 på yrkesfag), skal det også settes fagstatus = S på fagkoden for tverrfaglig eksamen. Gjelder kun dersom faget (tverrfaglig eksamen) allerede er lagt inn på eleven.

Elev som avbryter et fag i løpet av skoleåret for å ta faget som privatist skal registreres med fagstatus P dersom eksamen tas på samme skole. Blir eksamen foretatt på annen skole (eks. Privatist-/Eksamensenheten) settes fagstatus S i faget på den skolen hvor eleven avbryter opplæringen.

BMer opplæring

Elever som har gjennomført opplæring, men ikke har bestått standpunktkarakter eller eksamen i faget har rett til mer opplæring etter opplæringsforskriften § 5-2.
Voksne deltakere har tilsvarende rett etter opplæringsforskriften § 14-2.


Fag med fagstatus B, F, G, P, R og S (ved avbrudd før forbruk av rett) skal ikke være med i kursprosenten.
Fag med fagstatus F, G og R gir ikke uttelling i Lånekassen.


Tidligere versjoner
Versjon Kode Tittel Sist endret
15 B07 Fagstatus 01.06.2024
14 B07 Fagstatus 02.05.2023
13 B07 Fagstatus 05.05.2022
12 B07 Fagstatus 19.05.2021
11 B07 Fagstatus 06.05.2020
10 B07 Fagstatus 10.05.2019
9 B07 Fagstatus 05.05.2017
8 B07 Fagstatus 02.05.2016
7 B07 Fagstatus 13.05.2015
6 B07 Fagstatus 16.05.2014
5 B07 Fagstatus 02.12.2013
4 B07 Fagstatus 25.04.2013
3 B07 Fagstatus 30.04.2012
2 B07 Fagstatus 15.04.2011
1 B07 Fagstatus 31.05.2010
        

 

Registreringshåndboken er levert av Utdanningsdirektoratet

Om Registreringshåndboken  |  Kontakt  |  Personvernerklæring  |  Tilgjengelighetserklæring